Over mij

Mijn naam is Mirjam Mathijsen (1979), getrouwd en moeder van twee prachtige jongens. Als kleindochter van een boswachter en met een jeugd in het buitengebied van Arnhem is de natuur altijd dichtbij geweest. Wat een voorrecht! Zo ver terug als ik me kan herinneren heeft de omgeving waarin ik mocht opgroeien me veel gegeven. Ontelbare avonturen heb ik beleefd met mijn vriendinnetjes op de erven van hun boerderijen. Op onze basisschool midden in het bos genoten we van fijne buitenactiviteiten, zoals bostrainingen voor het schoolvoetbaltoernooi, de spellen Levend Stratego en Buskruit. Ook mochten we al in de kleuterklas meehelpen in onze schoolmoestuin, waar we tuinkers oogstten en die in de lunchpauze geserveerd kregen. Samen met mijn moeder verzamelde ik iedere herfst prachtige bladeren en kastanjes in het bos achter ons huis. Mijn broer en ik bouwden er eens een boomhut om in alle  vroegte wilde zwijnen te kunnen spotten.

Tot slot heeft de natuur me terugkerend troost geboden in moeilijke periodes van mijn leven, bijvoorbeeld in de jaren na de scheiding van mijn ouders. Op de fiets naar mijn opa en oma, dwars door de bossen en over de Schaarsbergse heide, voelde ik me kalmer en geborgen. En eenmaal aangekomen op ’t Eilandje, hun boswachtershuis, werd ik ontvangen met onvoorwaardelijke acceptatie en omgeven door hun onmiskenbare liefde en respect voor flora en fauna. Beide eigenschappen heb ik van hen mogen erven en deel ik nu graag met iedereen om me heen.

In 1998 begon ik met de studie Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Psychologie is een naar mijn vermoeden aangeboren passie en interesse die me nog altijd raakt, fascineert en een grote bron van zingeving vormt. In 2002 studeerde ik af als Basispsycholoog in de Klinische Psychologie, in 2005 als GZ-psycholoog Volwassenen BIG en in 2014 als Psychotherapeut Volwassenen BIG. 

Inmiddels heb ik ruim twintig jaar ervaring als behandelaar binnen de Geestelijke Gezondheidszorg. Ik heb op diverse werkplekken en met verschillende doelgroepen gewerkt. Mijn hart ligt bij het persoonsgericht en experiëntieel begeleiden van mensen in het aangaan van een verdiepend veranderingsproces. Kernaspecten daarbij zijn voor mij vertrouwen, verbinding, authenticiteit, humor, eerlijkheid, lichamelijk en emotioneel doorvoelen, transparantie, liefdevolle en oordeelsvrije aandacht, compassie en verantwoordelijkheid. 

Ik heb geruime ervaring met het behandelen van stemmingsstoornissen, overspannenheid, angstproblematiek, (complex) trauma en milde persoonlijkheidsproblematiek. Zingevingsvraagstukken spreken me erg aan, bijvoorbeeld gekoppeld aan levensfaseproblematiek, verlies en rouwervaringen. De afgelopen jaren heb ik me geschoold in een scala aan behandelvormen. Het liefst werk ik integratief, vanuit mijn visie dat iedereen uniek is en de combinatie van technieken/behandelvormen vaak meerwaarde heeft in het veranderingsproces.

Het idee voor psychotherapie in de buitenlucht ontstond in 2020. Onder invloed van de lockdowns als gevolg van de COVID-pandemie en de periode van vrijwel uitsluitend online behandelen, bemerkte ik een sterk verlangen naar buiten zijn en de natuur opzoeken. Daarnaast miste ik, net als mijn cliënten, het live contact. In mijn vrije tijd maakte ik vele wandelingen in de omgeving en ervoer ik opnieuw de helende werking van buiten en in beweging zijn. Tijdens één van deze wandelingen kwam ik op het idee om met enkele cliënten buiten af te spreken. Het voelde spannend, want toch even anders dan een voorheen gebruikelijke sessie. Maar wat gaf het zowel mijn cliënten als mezelf veel troost, ontspanning, blijdschap en energie! 

In 2021 ben ik enthousiast begonnen met de opleiding tot Buitenpsycholoog. Daar ben ik zo mogelijk nog meer bevlogen geraakt over deze wijze van behandelen. De docenten inspireerden enorm door hun visie en gedrevenheid. Daarnaast vond ik het heel prettig om mooie werkvormen te leren en een goede wetenschappelijke onderbouwing aangereikt te krijgen voor de effectiviteit van buitentherapie. 

Nu, met de start van BinnensteBuiten, is voor mij de cirkel rond: ik beoefen het vak waar mijn hart nog steeds sneller van gaat kloppen en doe dat op een manier waar ik volledig achtersta en in een omgeving waar mijn binnenste en buitenkant het meest samenvallen. En waar ik als behandelaar het meest op mijn plek ben, kan ik jou het beste inspireren en verder op weg helpen.

Mirjam Mathijsen

Ik ben aangesloten bij de Vereniging Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie (VPeP), De Buitenpsychologen, de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten en het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO).

GZ-psycholoog BIG: 29064772325

Psychotherapeut BIG: 49064772316